Program 2021

9.00-13.00 Skolene i Røros kommune

SKOLEBESØK

Kari Stai og Kathrine Nedrejord besøker grunnskolen

 

18.00 Røros folkebibliotek

Litterært pusterom

Lesefellesskap med høytlesning og samtaler. 

Liker du å lytte til og snakke om gode tekster med andre? Et litterært pusterom gjør de fleste godt. Deltakerne samles i et lesefelleskap om korte tekster og dikt som blir lest høyt, med pauser til samtale underveis. Det kan være noveller, historier eller dikt. Høytlesninga oppleves av mange som et lesefellesskap som setter spor og som trigger refleksjon.

Gratis, men påmelding via hoopla.no pga begrensa med plasser. 

Billetter: https://rorosbibliotek.hoopla.no/sales/1776963426

9.00-13.00 Skolene i Røros kommune

SKOLEBESØK

Kari Stai, Kathrine Nedrejord og Svein Nyhus besøker skolene i Brekken, Glåmos og Os.

 

17.00 Storstuggu

ÅRSMØTE I FALKBERGET-RINGEN

Gamle og nye medlemmer ønskes velkommen. Vanlige årsmøtesaker.

Gratis

 

18.30 Storstuggu

"FALKBERGETS KVINNER ER STERKERE ENN HANS MENN

Samtale om Johan Falkbergets roman "Lisbet på Jarnfjeld". Gard Erik Sandbakken leder samtalen. I panelet sitter Linda Eide, Eli Wintervold og Åse Juveli Berg. Samtale både om romanens tid og vår tid, om Falkberget og hans verden, som uomtvistelig er Røros bergstad virkelige verdem og historie. 

Kr. 200,-

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9704/purchase/corona

 

20.30 Storstuggu

SPRÅKMORO MED LINDA EIDE OG SJUR HJELTNES

Under parolen språk er sjov! gyv Linda Eide laus på språklege fenomen, kuriositetar og historier. Ho hyllar og herjar med vår språklege kvardag, og byr inn til språkleg påfyll i ei hyggeleg og eksamensfri atmosfære!

Og fyller gjerne på med eit artut utrykk frå Røros, så klart.

Pianist og komikar Sjur Hjeltnes sørgjer for musikalsk og verbal bækking av ypparste slag.

Billetter: Kr. 350,- voksen, kr. 250,- student. (ekskl. avgift).

Kjøp billetter her: https://checkout.ebillett.no/115/events/9631/purchase/corona

11.00 Storstuggu

EVENTYRLIG LØRDAG: "STEDER Å TISSE"

Et menneskelig fenomen satt under lupen! Svein Nyhus er en av Norges aller fremste bildebokskapere. Han kommer til Litteraturfest Røros for å fortelle om sin nyeste bok, der tissing både er magisk og mystisk, vanlig og hverdagslig. Her blir det rom for undring for både store og små filosofer.

Kr. 100,- for barn, kr. 50,- for voksne. Et samarbeid med Røros folkebibliotek.

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9679/purchase/corona

 

12.30 Rørosmuseet

FALKBERGET I BERGSTADEN

Falkberget-vandring med Rørosmuseet. Oppmøte i Smelthytta på Malmplassen.

Voksen kr. 100,-/ Medl. RMH kr. 50,-/ Barn opp til 16 år gratis.

Billetter kan forhåndskjøpes på nett senest dagen i forveien. Billettene kan kjøpes her: https://rorosmuseet.no/falkberget-i-bergstaden

 

15.30 Storstuggu

MINE MENN

Med Victoria Kielland og Marianne Moseng Breigutu. 

Kiellands roman handler om tjenestejenta Brynhild som på slutten av 1800-tallet emigrerte til USA og ble til Bella Sørensen, og så massemordersken Belle Gunness i La Porte, Indiana. Om å gå til verdens ende, om innenfor og utenfor, om skuffelser og avgrunner, om å ikke miste seg selv, om hvem som får leve og hvem som må dø: «De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.»

"Mine menn" er en litterær fantasi, fritt inspirert av faktiske hendelser.

Kr. 200,-

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9699/purchase/corona

 

17.00 Storstuggu

HERREN SENDTE OSS HIT. TVANGSFLYTTINGEN AV SAMENE

Med Elin Anna Labba og Tone Rygg. 

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting. De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert ulike steder i Sverige.

Samiske Elin Anna Labba, som selv kommer fra en familie som ble flyttet på 1920-tallet, forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Teksten bygger på nærmere hundre intervjuer med tvangsflyttede samer i Sverige. Labba har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år. Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten overfor og kjærligheten til naturen.

Kr. 200,-

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9700/purchase/corona

 

19.00 Storstuggu

AN-MAGRITT

Forestilling med Karianna Sommerro, Snorre Ryen Tøndel og Åsmund Flaten.

Musikalen “An-Magritt” (E. N. Rønning/H. Sommerro) ble satt opp ved Trøndelag Teater i 1988 og 2004, samt ved Det Norske Teatret i 2007. “An-Magritt” er bygd over Johan Falkbergets romansyklus. Musikalen er komprimert og gjort om til en musikalsk fortellerstund hvor Johan Falkbergets rike og kjente skikkelser blir skildret gjennom sang, monologer og fortellinger.

Medvirkende: Karianna Sommerro, sang og skuespill, Snorre Ryen Tøndel, sang og skuespill og Åsmund Flaten, piano. Dramaturgi: Anne Kleivset og Karianna Sommerro og regi: Anne Kleivset

 Kr. 300,-

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9701/purchase/corona

 

21.00 Storstuggu

Dialekter

Linda Eide, Lars Os, Sylfest Lomheim og Guri Jortveit tar oss med inn i dialektenes verden. Hvordan bruker vi dialektene våre i dag? Holder vi på å vaske ut vårt eget nære språk, eller lever dialektene i beste velgående? Og hvordan ser egentlig folk flest på sin egen dialekt? Noe av dette, og mye mer, snakker vi om lørdag kveld under Litteraturfest Røros. 

Kr. 200,- 

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9702/purchase/corona

12.00-13.00 Storstuggu

TALE ER GULL

Samtale mellom språkviter og forfatter Sylfest Lomheim og prest Harald Hauge omkring bøkene «Tale er gull» og «Menneskesonen».

Sylfest Lomheim (f. 1945) kommer fra Hafslo i Sogn. Han er professor i norsk og oversettelse ved Universitetet i Agder. Han har skrevet om oversettelse, oversettelsesteori, fagspråk og språknormering. Har jobba i NRK Fjernsynet og ved universitet i Frankrike. Språkkonsulent i NRK 1980-1994 og medarbeider i NRKs faste språkprogram sidan 1990. I sju år gav han Språkrådet et ansikt og en stemme som uredd, humørfylt og markant direktør og debattant.

Harald Hauge (f. 1977) er sokneprest i Røros og Hitterdal. Han er leder i Røros kirkeforum, som arrangerer et samtaleprogram under Litteraturfesten. Det foregår i Storstuggu. Et samarbeid med Røros kirkeforum. 

Kr 200,-

Billetter: https://checkout.ebillett.no/115/events/9703/purchase/corona

 

 

13.30-15-00 Røros sentrum

LITTERÆR VANDRING I VERDENSARVEN

Velkommen til en annerledes vandring i bergstaden. Vi stopper på noen kjente og enda flere uvanlige stoppesteder. Alle med lett blanding av historie og utvalgte litterære smakebiter.

Oppmøte på biblioteket i Fargarvn. 2. Varighet: ca. 2 timer Gratis, men påmelding via https://rorosbibliotek.hoopla.no/sales/18495084

Et samarbeid med Røros folkebibliotek.  

Om Litteraturfest Røros

En intim litteraturfestival i unikt miljø. Festivalen har som målsetting å bruke verdenskulturminnet Røros for å fremheve lokale,nasjonale og skandinaviske forfattere

Komme i kontakt

Telefon: 976 63 922

E-post: post@litteraturfest.no

Copyright © 2022 | LITTERATURFEST RØROS/RØROS LITTERATURLAG. Alle rettigheter reservert. | Webutvikling og drift: Ren Røros Digital AS